Opleiding: klassiek en pop-jazz

Ik sloot de studie klassiek zang af aan het conservatorium van Maastricht.
Na privé lessen zang pop en jazz bij Digna Janssen en Paulien van Schaik, volgde ik de post-HBO vocal jazz academy bij Bob Stoloff aan het conservatorium Rotterdam. Op het moment word ik gecoacht door Marja Reinders. Ik leerde ook veel van Riekje Bakker en Cora Cannemeijer.
Het werk van Jo Estill, de grondlegster van de EVTS, leerde ik kennen via Alberto ter Doest in Nederland en in Londen aan de Royal Academy of Music bij Anne Marie Speed en Paul Farrington. Jo Estill heeft met haar EVTS  (Estill voice training system) een soort naslagwerk aan kennis samengesteld over de verschillende mogelijkheden van de stem zoals je die tegenkomt in een groot aantal muziekstijlen. Ik heb hier veel aan gehad om te begrijpen hoe de stem werkt, maar uiteindelijk leer ik toch het meeste van de muziek zelf en van de collega’s met wie ik die muziek maak en heb gemaakt.

Podiumervaring : theaterkoor en solist

Na mijn studie klassiek zang in Maastricht zong ik in die stad bij kamerkoor Studium Chorale. Ook zong ik bij het Theaterkoor van Opera Zuid. Met een groot aantal operaprodukties heb ik opgetreden in theaters van Groningen tot Hasselt. (B) Ik zong ook als solist in de opera, bij Opera Zuid en bij Opera Alden Biesen in de kinderopera De Toverfluit, een bewerking van opera  “Die Zauberflöte” van Mozart.

Eigen programma’s met klassiek, jazz en fotografie

Het is heel erg leuk om samen met inspirerende en gezellige collega’s een concertprogramma te maken. Een huisconcert kan heel intiem en ongedwongen zijn, en hetzelfde geldt voor een optreden in een klein theater of een klein kerkje. Ik leerde door mijn werk aan de muziekschool klassiek pianiste Corien Baan-Oosterveen kennen, met wie ik voor het eerst in 2014 een huiskamerconcert gaf in een sfeervol pand in Amsterdam, waar ook een tentoonstelling was van de schilderijen van mijn tante. Dat was het begin van een hele fijne samenwerking, waar in 2016 Anneke Bloema zich bij aansloot met haar fotografie. Meer informatie over onze concerten vind je op de pagina MEDIA, als je de foto’s van de affiches aanklikt. Onderstaande foto werd gemaakt door Anneke Bloema.

De Zwaan

Zangdocente en koordirigente
Als zangdocente en koordirigente heb ik gewerkt in Maastricht en Deventer en werk ik momenteel in Rijssen aan de muziekschool en in Wierden in mijn privé-praktijk. Zowel in Rijssen als in Wierden, vind ik de combinatie van individuele aandacht voor iedere leerling met samen muziek maken, het leukst. In Rijssen heb ik daarom het meiden popkoor en het klassieke vrouwenkoor. Iedereen is anders, en ik vind het leuk om met kleinere groepen een mooi geheel te maken met al die verschillende stemmen en mensen. Het klassieke vrouwenkoor, dat inmiddels twaalf leden heeft, zingt soms ook op lokatie, zoals hier bij de Pelmolen in Rijssen.

Vrouwenkoor op locatie

In Wierden heb ik regelmatig de muziekavond of groepsles naast de individuele lessen. De begeleider en ik zorgen dat iedereen op zijn gemak is en zich durft te laten horen. Wie (nog) niet alleen wil zingen, kan in een klein groepje meedoen. Er is altijd thee en… iets lekkers!